Identitatea si rolurile in grupul colegilor de servici: cine esti la locul de munca ?

luni, 23 februarie 2009 ·



Conditia rolului in grup, individul raportat la ceilalti

Un grup are o dinamica si o personalitate, compuse de fapt din personalitatea fiecarui membru al grupului. In cadrul unui grup format din colegi de servici, dinamica sa este conditionata de fiecare persona care il paraseste sau care soseste ca nou-venit. In aceste conditii, in grup se stabilesc roluri mai mult sau mai putin stabile, urmand ca fiecare sa isi "joace" partea sau sa ocupe, in cazul noilor angajati, rolul ramas liber, rolul pe care nu si l-a adjudecat nimeni din acel grup. Sau dimpotriva, se poate sa se intre in conflict cu un alt membru care indeplineste deja acel rol in cadrul grupului.
Locul de munca este teritoriul pe care va aflati in cea mai mare parte a zilei. Este locul in care va puneti in aplicare intregul sistem de cunostinte, calitatile sau defectele, dar va si dezvaluiti, voluntar sau involuntar, personalitatea, va manifestati identitatea mai mult mai mai putin complexa. Comportamentul si implicit rolul in grupul colegilor de servici pot fi identice cu cele pe care le aveti si in alt context: acasa, cu prietenii sau intr-un alt grup. A face parte din grup la locul de munca poate fi considerata o provocare sau o regasire a echilibrului psihic.
Rolurile intr-un grup nu se stabilesc de comun acord si nu este obligatoriu sa existe un grup in care se fie intalnite toate aceste roluri. Adjudecarea lor depinde si de numarul de membri, dar si de identitatea lor psihologica. Glumetul, liderul, timidul, lingusitorul par sa fie prototipuri pe care le identificati usor in orice grup, insa expertii in domeniul socio-uman au identificat tipologii ale rolurilor care se regasesc in marea parte a grupurilor de la locul de munca.

Intr-o organizatie se poate identifica urmatoarea tipologie, cu privire la identitatea si rolurile in grupul colegilor de servici:

Curteanul - este cel care doreste sa-i multumeasca pe toti, si, desi are influenta in cadrul grupului, incearca sa nu jigneasca pe nimeni. Este adaptabil, iar colegii il pot dispretui, desi ii respecta metodele de lucru.

Printul - este oportunist, isi doreste autoritate si detinerea puterii; nu se conformeaza ordinelor decat daca interesele sale o cer.

Soldatul - are o atitudine rezervata, conservatoare si pasiva. Acestuia i se cuvine rolul de a indeplini cu strictete asteptarile grupului sau cele individuale, incercand sa atraga mereu un feedback pozitiv.

Servitorul maselor - este diplomat si incearca sa-i convinga pe ceilalti ca actioneaza spre binele lor, desi el poate detine autoritate. Stie sa asculte si sa obtina informatiile lasandu-i pe altii sa vorbeasca.

Altruistul - nu produce conflicte, nu aspira la pozitii mai inalte si face sacrificii in interesul celorlalti.

Subminatorul - de obicei este o persoana mai in varsta din cadrul grupului, incearca sa detina controlul si sa obtina pozitii prin alianta cu tipul curteanului. Nu atrage simpatii, insa poate atrage respectul prin faptul ca nu participa la conflicte.

Facilitatorul - este terapeutul grupului, incearca sa faca atmosfera, sa intretina relatii bune cu colegii, sa medieze conflictele, dar fara sa se compromita dezvaluind propriile sentimente. Ajuta la progresul in grup.

Prietenul - este rolul aparent al persoanei care este dispusa sa dea ajutor, este bine dispus si loial, dar va cere si favoruri in schimb, la un moment dat. Poate fi considerat o amentintare la adresa unitatii grupului

Dusmanul prietenos - este cel cu doua fete, sub masca prieteniei isi urmareste propriile scopuri

Omul echipei - este cel care se integreaza bine in grup, dar este extravertit pana la superficialitate si nu poate rezolva o sarcina de unul singur.

Narcisistul - nu lucreaza decat in scopuri personale si accepta doar sarcini care sa-i ofere o recompensa. Este individualist si poate fi distructiv pentru grup.

Timidul - poate fi o persoana cu adevarat timida sau o persoana care isi face din acest rol o aparenta pe care o va folosi pentru a-si atinge unele scopuri. De regula se izoleaza si nu se preocupa prea mult de scopurile grupului.

Furiosul - este rebelul grupului, cauta si produce conflicte, este foarte emotional si nu accepta regulile impuse.

Yes man-ul si no-man-ul - sunt roluri strategice pe care unii le adopta pentru a obtine anumite avantaje sau pentru a contrazice fara drept de apel anumite opinii. Yes-man-ul este cel care incearca sa faca pe plac liderului si este o persoana considerata slaba, fara personalitate.
Fara indoiala ca exista si alte clasificari cu privire la identitatea pe care si-o asuma fiecare la locul de munca, insa, in general, abordarile sunt aceleasi, iar categoriile in care se incadreaza membrii unui grup variaza pe axe de la plus la minus in ceea ce priveste fiecare manifestare si trasatura de caracter umana.


sursa : info-ghid.com

0 comentarii:

Pe cine ați vota ?

Casa mea este castelul meu

"...un om nu trebuie să fie atât de bogat încât să poată cumpăra pe altul, dar nici atât de sărac încât să se lase cumpărat..."

Elora

Elora

Ochelari cu lentile speciale

Ochelari cu lentile speciale

Bella

Bella

Spre Lună

Spre Lună

Ghiță

Ghiță

Bella

Bella

Funky

Funky

Brăduțul

Brăduțul
eXTReMe Tracker