Făgăraș : un oraș situat la distanța aproape egală de Sibiu și Brașov (cca 70 km), în depresiunea cu același nume, numară acum în jur de 45.000 de locuitori și trage, ca mai toate orașele mici, ponoasele postindustrializării forțate la care a fost supus până în anul 1989.
Menționat în documente încă de la 1290, Făgărașul, fosta capitală a „țării“ omonime, este, se pare, locul de origine al lui Negru Vodă, voievodul. Paradoxal pentru vechiul sistem de gândire comunist, viitorul Făgărașului se va întemeia pe trecutul său. Chiar în centrul orașului, amorțită de frig și de neîndemânatica întrebuințare, Cetatea Făgărașului este martorul a aproape 700 de ani de istorie.
Trecând prin stăpâniri diferite, printre care și cea a lui Mihai Viteazul (la 1600), cetatea a „funcționat“, cu diferite utilități, până în anul 1961: construcție militară și de apărare, castel seniorial fortificat, fastuoasa reședință princiară și garnizoană militară. Lucru mai puțin cunoscut, între 1948 si 1960, Cetatea Făgărașului a fost folosită drept loc de detenție pentru deținuții politici – aici și-au găsit sfârșitul mai mult de 160 de opozanți ai regimului roșu. După 1965, cetatea a fost renovată și trans¬formată în muzeu – Muzeul de Istorie și Etnografie al Țării Făgărașului.
Tot aici funcționează, la ora actuală, și Biblioteca Municipală, iar într-una dintre uriașele pivnițe, o cramă. Ce-ar putea deveni Cetatea Făgărașului? Simplu: un centru important al „turismului cultural“ național și in¬ternațional. Migrația către un aseme¬nea tip de turism este confir¬ma¬tă pe plan mondial, dar îngreunată, la noi, de inerția unor obiceiuri de consum turistic deșuete: turismul balneosindicalist și turismul de fițe și chermeze.
În fine, pentru valo¬rifi¬carea Cetății Făgărașului, Fundația Culturală Negru Voda are proiecte pentru următoarele funcțiuni: muzeală (prin reorga¬nizarea și extinderea muzeului existent), funcțiuni publice (săli de conferințe, expoziții temporare etc.), cazare și alimentație publică, ateliere și magazine pentru produse meștesugărești tradiționale. Nu în ultimul rând, în Cetatea Făgărașului se intenționează înființarea unui Muzeu al Rezistenței Anticomuniste ( cum bine se știe, unul dintre cele mai dârze centre ale rezistenței armate anticomuniste s-a aflat în Țara Făgărașului ).
O cetate bătrână care poate renaște doar dacă "se implică politic". Paradox?!?
Strada Bărăției și Baia de Fier în 1964
Acum 3 ani
3 comentarii:
azi nu mai e nimic paradoxal...
Pacat de ea... ce fain era cand ne plimbam cu barca in jurul cetatii.. acum... ?!?
Hehe au trecut vremurile alea cand ne plimbam cu barca pe lac oriucum e pacat de cetatea asta sa neglijam trecutul si stramosi nostri.
Cand te gandesti ca este acolo de peste 700 de ani si tocmai modernismul si indiferenta unora sa o pierdem ince incet.
Multumesc pe aceasta cale ca ai folosit si una dintre fotografiile mele.
Trimiteți un comentariu